Home / Ψυχική Υγεία / Διαρκώς Κουρασμένος/η; Μια Ψυχολογική Εξήγηση

Διαρκώς Κουρασμένος/η; Μια Ψυχολογική Εξήγηση

 

Διαρκώς Κουρασμένος/η; Μια Ψυχολογική Εξήγηση

Η κούραση  είναι μια φυσιολογική κατάσταση που νιώθουμε όταν κάνουμε πνευματική ή σωματική εργασία. Μπορεί να αισθανόμαστε κούραση επειδή κοιμόμαστε λιγότερο απ’ ότι χρειάζεται ο οργανισμός μας ή επειδή αναπόφευκτα τα σωματικά και πνευματικά μας αποθέματα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Κάποιες φορές όμως η αίσθηση της κούρασης είναι εξαιρετικά έντονη, συνεχής και επίμονη. Είναι πιθανόν να μην υποχωρεί μετά από έναν καλό ύπνο ή να έρχεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως νιώθουμε πως «σέρνουμε» τον εαυτό μας να κάνει τα πράγματα που πρέπει να κάνει. Πάντα καταλήγουμε με μία αίσθηση εξουθένωσης ακόμα και για εργασίες που αντικειμενικά δεν θα έπρεπε να προκαλούν μια τέτοια αντίδραση. Εάν νιώθετε αυτή την κούραση,  είναι πιθανό να μην μπορείτε να την καλυτερέψετε ακόμα κι αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο να ξεκουραστείτε και μοιάζει να μην συνδέεται απόλυτα με αυτά που κάνετε ή δεν κάνετε.

 

Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση για το αίσθημα διαρκούς εξουθένωσης;

Εάν έχετε αποκλείσει όλα τα ιατρικά αίτια που προκαλούν κόπωση όπως για παράδειγμα αναιμία, διαβήτη, θυροειδή, παρενέργειες από κάποια φάρμακα και άλλα προβλήματα υγείας που έχουν αυτό το σύμπτωμα, εάν τρέφεστε σχετικά καλά και κοιμάστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τη νύχτα, τότε η διαρκής κόπωση που νιώθετε θα μπορούσε να έχει ψυχολογική βάση.

Συχνά αυτή η αίσθηση της εξουθένωσης είναι σύμπτωμα δυσθυμίας, μιας ήπιας αλλά χρόνιας μορφής κατάθλιψης. Ίσως να μην αισθάνεστε εκπληρωμένοι στη ζωή σας και να συνυπάρχει μια αίσθηση κενού, πλήξης και απώλειας ευχαρίστησης. Αυτή η διαρκής έλλειψη ικανοποίησης είναι βαθιά  κουραστική εφόσον είναι σα να μην υπάρχουν αρκετά πράγματα στη ζωή μας για να γεμίσουν τα εσωτερικά μας αποθέματα.

Εάν νιώθετε αυτή τη διαρκή και επίμονη κούραση στη ζωή σας, ίσως θα βοηθούσε ν’ αναλογιστείτε:

  • Πώς είναι οι σχέσεις σας; Νιώθετε εκπλήρωση, αγάπη , στοργή και ασφάλεια; Χαρακτηρίζονται από αμοιβαιότητα; Αισθάνεστε ότι φορτίζετε τις μπαταρίες σας μέσα σε αυτές ή σας στραγγίζουν;
  • Νιώθετε εκπληρωμένοι στη δουλειά σας; Η ότι τουλάχιστον αντλείτε μία βασική ικανοποίηση από αυτή; Η είναι για σας ανυπόφορη και εξουθενωτική; Υπάρχει η ηθική και υλική ανταμοιβή που χρειάζεστε και επιθυμείτε;
  • Είναι οι γενικές συνθήκες της ζωής σας δύσκολες για οποιονδήποτε λόγο έτσι ώστε να απαιτούν από εσάς μεγάλη κατανάλωση ψυχικής ενέργειας; Νιώθετε ότι πρέπει να καταβάλλετε υπερπροσπάθεια;
  • Υπάρχουν συναισθήματα μέσα σας τα οποία έχετε καταπιέσει και συσσωρεύσει χωρίς να εκφράσετε; Θυμός, ίσως φόβος, απογοήτευση; Κάποιες φορές ένα συναίσθημα που δεν εκφράζεται θα βρει άλλους τρόπους για να δηλώσει την παρουσία του και το σώμα είναι ένας από αυτούς.
  • Υπάρχει μέσα σας μία υποκείμενη αίσθηση ότι δεν θέλετε άλλο να προσπαθήσετε; Ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σας ευχαριστήσει κι επομένως δεν υπάρχει και νόημα στα πράγματα γύρω σας;

Η σωματική κούραση μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ψυχολογικής αποστράγγισης που προέρχεται από χρόνιο στρες η από συνθήκες ζωής/επιλογές που όχι μόνο δεν γεμίζουν τα εσωτερικά μας αποθέματα αλλά τ’ απορροφούν, αφήνοντας μας άδειους κι αποδυναμωμένους.

 

Πως μπορώ να διαχειριστώ αυτήν την κούραση;

Η αίσθηση της κούρασης είναι ένας αγγελιοφόρος με μήνυμα για εμάς:

«Κάτι στη ζωή μου με στερεύει από ψυχολογικά αποθέματα. Κάτι συμβαίνει, κάτι κάνω ή με κάποιον τρόπο σκέφτομαι που απομακρύνομαι από την πηγή της εκπλήρωσης μου. Πρέπει να γεμίσω τ’ άδεια μου αποθέματα. Πρέπει να με φροντίσω»

 

Η φροντίδα γι’ αυτόν τον κουρασμένο εαυτό είναι το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε. Ίσως είναι να κάνουμε κάτι πρακτικό για εμάς, όπως για παράδειγμα ένα μικρό δώρο, ή να μιλήσουμε στον εαυτό μας με αγάπη και κατανόηση παρά κριτική και θυμό, είτε να μην πιεστούμε να κάνουμε κάτι για το οποίο θα πιέζαμε τον εαυτό μας να κάνει υπό κανονικές συνθήκες. Θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε για ένα θαμμένο συναίσθημα ή να αναζητήσουμε στήριξη από κάποιον άλλο άνθρωπο.

Έπειτα, θα βοηθούσε ν’ αναγνωρίσουμε ποια είναι αυτά τα κομμάτια της ζωής μας που μας καταναλώνουν την ενέργεια μας και να κάνουμε μικρά βήματα για την διαχείριση τους. Είναι μία καταπιεστική δουλειά; Μια τοξική σχέση; Θα ήταν χρήσιμο να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτά τα ζητήματα και δούμε πως μπορούμε να τ’ αντιμετωπίσουμε.

Άλλες φορές πάλι, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που έχουν επικρατήσει στη ζωή μας για χρόνια και να μην είναι τόσο απλό ν’ αλλάξουν. Ίσως η κούραση να είναι τόσο έντονη που να μην μπορούμε να δούμε τι θέλουμε. Τότε θα βοηθούσε να επιτρέψουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας για να ξεκουραστεί και να φροντιστεί. Και σιγά-σιγά να σκεφτούμε εάν πραγματικά , με κάποιον μαγικό τρόπο εξαφανίζονταν όλα τα εμπόδια και τα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε τι θα κάναμε, που θα ήμασταν, τι θα είχε αλλάξει;

 

Check Also

Μύθοι και Αλήθειες για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Μύθοι και Αλήθειες για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

H Μεθοριακή/Οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD) είναι μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ένα μοτίβο …